Historisk rute (den gule)

Denne rute er 2.100 m. Der kan rides, cykles og gåes med barnevogn. I de sidste årtier har Nørholm udviklet sig fra at være et traditionelt landsbysamfund baseret på landbrug og lokale erhverv, til at være en landsby, overvejende beboet af tilflyttere, der har valgt det levende landsbyfællesskab til, – men som ikke længere har et erhvervs og slægtsbaseret tilhørsforhold. Ideen med den historiske rute er at gøre historien synlig og vise, hvor der engang lå erhverv i byen udover landbrug. Beskrivelser af vejenes oprindelse, overleverede beretninger, historier og myter fra Nørholm vil kunne ses på vores hjemmeside og nogle (dem der er mærket *) kan hentes via smartphone undervejs.

Fra startstedet gåes mod øst forbi idrætsforeningen, hvorefter der drejes til højre af Nørholm Villavej:

Her lå på et tidspunkt en slagter i nr.12*, bagerbutik i nr.8*, bager i nr.4, drænmester nr.2, vognmand, kreatur og grisehandler i nr.1.
For enden af Villavej drejes til højre af
Nørholm Bygade:

Snedker/tømrer i nr.5, smedeværksted i nr.8*, smed – senere radio/TV/cykelbutik i nr. 10*. Vognmandsforretning – senere bådudlejning i nr.14. Murer i nr.18 – senere is og slikforretning. Nørholm Telefoncentral/apotekerhåndkøb i nr. 19*. Høkerforretning i nr.22, Andelsfrysehus nr.24*. Forsamlingshus hvor det nye ligger nu, Brugsforening i nr.26*. Skolen med degnebolig i nr.28-30*. Hønseri – senere minkfarm i nr.29. Derefter kommer kirken, der er bygget i 1200 tallet og særlig er kendt for sin forgyldte altertavle. Efter kirken kommer man til nr. 50*, hvor møllen lå– senere cykelhandler og kolonial. Skrædder – senere ishus i nr. 58A.

Lige før nr. 50 drejes til højre mod præstegården, som man går bagom ad en sti til fattighuset, som er et af de få bevarede i Danmark. Her går man mod øst ad Hanedamsvej ”Gåden” som oprindelig var Nørholms hovedgade, tilbage mod startstedet. I Gåden lå sadel- og skomager i nr.27, tagdækker i nr.24 og tækkemand i nr.10.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *